Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PASCHA WIELKANOCNA

Taka potrawa mogła znależć się na stole Cezara , ale nazwać jej, cezarową jeszcze nie mogę.
Muszę mieć pewność , że znał ci on wanilię.
skład:
1 kg białego sera
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów laskowych
200ml śmietanki30%
10 żółtek
5 dkg cukru
25 dkg smalcu/słoniny/
laska wanilii , lub aromat

Ser zemleć na drobnym sitku. Rodzynki sparzyć , orzechy posiekać. Śmietankę zagotować z ziarenkami wanilii lub aromatem.
Żółtka utrzeć z cukrem , dolać przestudzoną śmietankę i lekko podgrzewać - stale mieszać/nie gotować/ - odstawić.
Dodać smalec , ser , rodzynki i orzechy. Wyrobić na jednolitą masę.
Wyłożyć gazą tortownicę , przełożyć masę i dobrze ugnieść. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przechowywać w przykrytym naczyniu , podawać na zimno , wyciągać tylko w celu konsumpcji.
Uwaga:
Nie powinna stać więcej jak 10-15 min na stole.
Całość potrawy to 1,8kg
BTW to 232,4/538,0/226,6
1:2,3:1
W 10 dkg BTW to; 13/30/12,5g
Osobiście dałbym nieco mniej cukru , ale i tak jest nieżle.