Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SUFLET CZEKOLADOWY.

Nie będzie to tym razem smakołyk Cezara , choć nie wiadomo czy nie gustował w tego typu potrawach/czy kakao było już znane?-nie wiem/
Skład:
300g gorzkiej czekolady
200g wytopionej słoniny/smalcu/
100g orzechów laskowych
10 żółtek
32g cukru waniliowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- W dużym garnku gotujemy wodę, stawiamy na nim metalową miskę , wrzucamy czekoladę i wytopioną słoninę/smalec/. Rozpuszczamy.
- Ubijamy żółtka z cukrem (najlepiej na parze).
- Miskę ściągamy z ognia i po przestudzeniu wlewamy ubitą masę żółtkową.
- Wsypujemy zmielone orzechy. Mieszamy.
- Przykrywamy wszystko folią i na 5-6 godzin wstawiamy do lodówki (niestety-tak długo!!!)
Pieczemy w żaroodpornych lub glinianych małych foremkach , w temp. 180-200 stopni przez ok. 15-18 minut.
Porcja na 6-7 osób. Podawać na ciepło.
Całość BTW to 66,5/329,0/202,7
1:4,9:3,0