Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PLACKI JAKICH MAŁO.

Są to rzeczywiście nietuzinkowe placuszki. Jesteśmy już po pierwszej degustacji. Wzmocnione magnezem dodają wyjątkowych wartości odżywczych. Ponieważ posiadają w swoim składzie cukier , znalazły się w tej serii potraw.
Ania robi to tak:
40 dkg ziemniaków
16 żółtek
10 dkg sezamu
5 dkg słonecznika
200ml śmietanki 30%
5 dkg cukru
15 dkg smalcu.
szczypta soli, cynamon

Sezam i słonecznik zmielić/krótko/. Ziemniaki zetrzeć-lekko odcisnąć. Połączyć ziemniaki z ziarnami , żółtkami oraz dodać przyprawy z połową cukru.
Smażyć na smalcu zgrabne placuszki. Nam wyszło 30 szt.
Śmietanę ubić tradycyjnie w resztą cukru , kładąc na każdy placek małą łyżeczkę.
Z tego co mówiła Ania dzieciaczki przepadają za tym kolejnym smakołykiem.
Całość potrawy to BTW 97,4/392,2/138,8 , czyli
1:4:1,4
Dla nas jest to porcja na półtora dnia