Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

MINI TĘCZOWIEC

Ależ to proste wykonanie , choć wymagające nieco czasu.
Skład:
3 galaretki owocowe/zielona,czerwona,żółta/
800ml śmietanki 30%/4 kubki po 200ml/
łyżeczka żelatyny

Najpierw rozpuszczamy w 250 ml wrzątku galaretkę zieloną , np agrestową. Po przestudzeniu wlewamy do niej jeden kubek śmietanki/200ml/.
Wyrabiamy minutę robotem i wylewamy do szczelnej tortownicy. Można nieco odczekać , aż zacznie gęstnieć. Między czasie możemy umyć jedno okno.
Po zastygnięciu , podobnie czynimy z następnym kolorem , np malinowym wlewając na wierzch zielonego.
Po umyciu kolejnego okna czynimy tak samo z ostatnią galaretką.
Gdy wszystko stanie sie ciałem stałym dajemy bitą śmietanę z dodatkiem żelatyny.
Można dodatkowo udekorować , np płatkami migdałów , tartą czekoladą ect.
Na koniec wyjąć z tortownicy i częstować , częstować...
Całość to 1,6 kg
BTW to 47,0/240,0/76,5
1:5,1/1,6
W 10 dkg BTW = 2,9/15,0/4,8
Ania/córka/ podpowiada , że latem można wkomponować nieco owoców , co doda dodatkowego uroku.
To takie ptasie mleczko znikające najpierw ze stołu - dodaje z uśmiechem.