Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SERNIK DZIADZIUNIA

Nasi dziadziusiowie wiedzieli co dla nich dobre. A jeżeli zrobiła to jeszcze babunia...
Skład:
1 kg sera twarogowego tłustego
20 jajek
40 dkg masła
10 dkg orzechów
10 dkg cukru
5 dkg rodzynek
aromat do wyboru np rumowy

Ser zmielić. Masło z cukrem utrzeć na pulchną masę/ręcznie i w makutrze-lepiej smakuje/.
Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Póżniej stopniowo zmielony ser , pokrojone orzechy i sparzone rodzynki oraz aromat - cały czas ucierać.
Ubić pianę z białek i połączyć delikatnie z masą. Wylać na przygotowaną blachę i piec/\"gotować\"/ ok godziny w temp ok 180stC.
Po wyłączeniu pozostawić do wystygnięcia , aż całe masło wsiąknie.
Po takiej porcji deseru , nasz dziadek miał pewnie ochotę na to i owo...
Całość wypieku to 2,6 kg oraz
322,4g B-iałka
588,5g T-łuszczu
187,6g W-ęglowodanów/cukru/
Czyli
1:1,8:0,6
Natomiast w porcji 100 gramowej B/T/W wynosi
12,3/22,6/7,2
Czyli jeść do woli i ... chudnąć!!!