KEKS
Prosty w wykonaniu i praktycznie w pełni optymalny.
Chciałem na początku zaznaczyć , że współczesne ciasta są wybitnie szkodliwe dla zdrowia , a to z uwagi na ogromną ilość cukru i mąki.
Placki z przed lat miały cechy wybitnie miażdzycorodne z uwagi jednakową ilość cukru i tłuszczu.
Natomiast wypieki optymalne z ogólną przewagą tłuszczu są prozdrowotne , o czym przekonało się kilka milionów ludzi żywiących się własnie w ten sposób.
Sklad:
20 białek
18 żółtek
6 dkg mąki
10 dkg orzechów laskowych lub migdałów
20 dkg masła
10 dkg suszonych moreli
10 dkg rodzynek
2 dkg cukru waniliowego+zapach
szczypta soli, proszek do pieczenia
Podsuszone orzechy zmielić w młynku do kawy. Masło stopić i wystudzić. Bakalie sparzyć wrzątkiem , pokroić na kawałki i oprószyć mąką.
Z białek ubić sztywną pianę , dodawać powoli żółtka , mąkę , zmielone orzechy , cukier , proszek , sól i schłodzone masło. Na końcu dołożyć , cały czas powoli mieszając , bakalie.
Wylać do przygotowanej keksówki i piec w temp 180stC ok godziny/50min/
Z uzyskanych wyliczeń można stwierdzić , że jest to strzał w dziesiątkę , bo zawiera
153,2 gram B-iałka
327,3 gram T-łuszczu
196,2 gram W-ęglowodanów/cukru/
co daje stosunek B do T do W , jak
1:2,1:1,3