Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

POWSZEDNI BEZ MĄKI

Inaczej bezglutenowy ,z dużą dawką magnezu , kwasów omega3 i omega 6, wybitnie alkalizujacy.
Czytałem ostatnio ,że nawet mała dawka alergenu spożyta w ciągu doby , może wywołać katastrofalne skutki zdrowotno-skórno-wykrztuśno-alergiczne.
Po co więc męczyć swój organizm , jak można zjadać potrawy JADALNE DLA CZŁOWIEKA.
Tak też w tym przypadku sprawa oparła sie o kuchnię , podparta zdobytą wiedzą i doświadczeniem-do rzeczy więc:
Skład:
1 kg białek jaja kurzego,
10 dkg mąki ziemniaczanej,
12 dkg dobrze wyprażonych i zmielonych ziaren dyni/może być pół na pół ze słonecznikiem/
dodatki:
10 dkg sezamu,
10 dkg siemienia lnianego,
2 dkg kminku,
sól,łyżeczka sody,2-3 dkg drozdży, smalec do wysmarowania keksówek.
Sposób wykonania taki sam jak w przypadku NASZ POWSZEDNI/magnezowy/ , z tą tylko różnicą ,że keksówki posypujemy zmieloną dynią. Minimalnie zmieniły się również proporcje:
W 10 dkg B15.1 T12,9 W11,6 1:0,9:0,8
Chlebuś jest zarąbiście smaczny ,spożywany oczywiście z dużą dawką np. masełka , za którym nasz organizm tęskni z utęsknieniem.
.