Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

DESER OWOCOWY

Sezon truskawkowo-owocowy przed nami. Czasami można połaskotać sobie podniebienie takim deserem. Ja użyłem ostatnie mrożone truskawki. Mogą to być każde inne owoce. A więc:
Składniki:
400g truskawek
20g cukru
200 ml śmietany lub wiecej
1 łyżka stołowa rumu

Przygotowanie:
Śmietanę ubić, na patelni rozpuścić cukier polać rumem podgrzać mieszając delikatnie na małym ogniu dodać truskawki. Gdy jest już ciepłe przełożyć do 4 miseczek udekorowac bitą śmietaną.
BTW 1,0:8,0:7,6
Smaczności...