Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BUŁECZKA NORBERCIKA.

Ania- młoda optymalna mama musiała coś wymyslić na węglowodan dla swojego synka Norbercika, a zarazem naszego wnusia.
Dodatkowo jest to żródło pozyskania białek z jajek na różnego rodzaju chlebki i inne potrawy. Szczególnie dotyczy to poczatkujących optymalnych , póżniej jest juz tylko dobrze.
A więc:
Skład-
14 żółtek,
20 dkg mąki,
3 dkg drożdży,
2 dkg cukru,
5 dkg rodzynek lub innych bakalii /można więcej/
3 łyżki kwaśnej śmietany,

Całość włożyć do garnka , wyrobić robotem na jednolitą masę -Norbert zawsze pomaga mamie. Wylać całość do keksówki wysmarowanej smalcem. Odstawić max. na godz do wyrośnięcia.
Włożyć do piekarnika na ok 40-50 min w temp 180 stC.
Norbert uwielbia swój wypiek , tak w domu jak i w podrózy- czasami z masełkiem , czasami tylko z małą łyzeczką dżemu.
Całośc waży 55 dkg -można poporcjować i zamrozić lub spałaszować w kilka dni i upiec nastepną.
Razem : Białka 65 g Tłuszczu 96,8 Węglowodanów 203,2
czyli
1:1,5:3,1
Ps Przypomne tylko, że z 14 zółtek , 20 dkg mąki oraz łyzki wody ,małżonka wykonuje zawsze ciasto na makaron lub pierogi.