Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KREM WANILIOWY

 

Super deser na niedzielne popołudnie.
Skład:
0,7 l słodkiej smietanki 30%
10 żółtek
5 dkg cukru
cukier waniliowy
duza laska wanilii

Smietanke wlać do garnka, dodac laske rozcietej wzdłuż wanilii i zagotować.
Do żółtek dodać cukry i ubić robotem na jednolitą mase.Przestudzoną smietanke połączyć z żółtkami.Podgrzewać na parze do zgęstnienia-NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ!!!!!Rozlać do pucharków, wstawic do lodówki na dwie godz i....smacznego.
1:5,8:1,9

BUDYŃ KAKAOWY

Czasami ma sie ochotę na stare potrawy , które w jakiś tam sposób pozostały zakorzenione w naszych przyzwyczajeniach. Jednym z nich napewno jest budyń - kto go nie lubił , w dodatku gdy był czekoladowy. Proszę więc:
Skład:
12 żółtek
400ml śmietanki 30%
2,5 dkg kakao
3 dkg cukru

Wszystkie składniki dobrze połączyć i podgrzewać do momentu zgęstnienia-NIE GOTOWAĆ!!!
Proponuję taki zestaw na śniadanie , wtedy i dzień jest szczęśliwszy i...wszystko nam sprzyja.