Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

MAZUREK MIGDAŁOWY

 

Ciasto:
500g migdałow
125g masła
30g cukru pudru
25g cukru waniliowego
3 żółtka
Masa:
0,3L śmietanki 30%
20g cukru
250g migdałów
25g cukru waniliowego
50g masła
polewa czekoladowa w/g dra Kwasniewskiego lub inna, wiorki kokosowe lub inne wykonczeniowe produkty - w/g uznania.

Z migdałami postąpić tak , jak w przepisie CHLEB MIGDAŁOWY.
ciasto-wykon:
Miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Zmielone migdały dodać do masy. Zagnieść ciasto, uformować kulę i w folii włożyć do lodówki na godzinę.
Masa:
Cukier włożyć do garnka, skropić wodą, zrumienić, dodać śmietankę i gotować 10 min. Zdjąć z ognia, dodać masło, cukier waniliowy, posiekane moigdały, wymieszać i wystudzić:
Ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na natłuszczonej brytfance, nakłuć widelcem i piec ok. 15 min w temp 180 st.
: Na wystudzony podkład wyłożyć masę-wyrównać, polać polewą w/g dra Kwasniewskiego lub rozpuszczoną gorzką czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi lub w/g uznania.
10 dkg to B. 8,8g T.59,5g W.13,9g
1:6,7:1,6
Uwaga- to dla optymalnych z doświadczeniem - dla innych niezbyt słodkie.