Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

CIASTECZKA MAGNEZOWE

Skład i wykonanie ciasteczek magnezowych z Limerick.
Tylko i wyłącznie dlatego ,ze są naprawde pyszne i doskonałe dla dzieci -do szkoły /.sezon się zaczyna,więc proszę swoim pociechom robić ich wiecej,aby i im starczyło/
Ania to zrobiła tak:
4 jaja
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechow włoskich,mogą być inne lub migdały
15 dkg słonecznika lub dyni lub inne ziarno np siemie lniane
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy rozdrobnić np wałkiem na stole,wbić jaja do garnka i wymieszać-połączyć wszystkie w/w składniki-my to robimy robotem do ubijania piany-bardzo krótko /nie może być płynnej masy/
Na wysmarowane masłem brytfanki wykładać łyżką masę formując nieduże okrągłe ciasteczka. Piec w temp ok. 160 st. C 20-30 min.
Nie podaję tym razem wartosci BTW bo nie mam w tej chwili kalkulatora. Proszę sobie wyliczyć.
Najbardziej zasadowe są z migdałów i dyni no i oczywiście bardzo smaczne.
Optymalnym już nie można zarzucić ,że zakwaszają organizm-sprawdziłem to na sobie i najbliższych.Mozna je zawsze mieć przy sobie/w podróży,pracy,szkole/-nie kruszą sie i nie zajmują dużo miejsca.