Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

NASZ POWSZEDNI/magnezowy/

Tak się już utarło w naszej kuchni, że od dłuższego czasu, zawsze na dyżurze jest pieczywo, jak w tytule.
Bardzo nam odpowiada, tak smakowo jak i odżywczo.Nieco wcześniej królowały bułeczki - teraz on.

Otóż - skład:
1 kg białek jaja kurzego
10 dkg mąki
5 dkg pestek dyni
5 dkg pestek słonecznika
5 dkg kaszy gryczanej
dodatki:
10 dkg siemienia lnianego
5 dkg płatków owsianych
5 dkg sezamu
5 dkg kminku
sól,łyzeczka sody,2-3 dkg drozdży,bułka tarta,masło.

Najpierw należy przygotować dwie brytfanki , keksówki , smarując je smalcem. Włączyć również piekarnik -180 St.C
Nieco wcześniej należy dość dobrze wyprażyć na suchej patelni kaszę , dynię i słonecznik /im lepiej tym prawdopodobieństwo zazielenienia produktu będzie minimalne- to nie ma znaczenia odżywczego, tylko wizualne/.
Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli- początkujący nieco więcej i ubijamy na sztywną pianę.Następnie powoli , cały czas ubijając dosypujemy mąkę wraz z zmieloną kaszą, dynią, słonecznikiem, sodą i drożdżami/instant/.
Na końcu dodajemy produkty smakowe. W tym przypadku - płatki owsiane, siemię, sezam, kminek- cały czas ubijamy.
Po wykonaniu tych czynności, wylewamy masę do keksówek i pieczemy ok godziny w temp j.w.
Czasami kminek dajemy na wierzchu - ostatnio zasmakował nam chlebek cebulowy- wiec na wierzchu znalazła się cebula pokrojona w piórka, lekko posolona i posypana pieprzem cayenne.
Zresztą w przypadku dodatków smakowych wybór jest b. duży - można zrobić np chleb orzechowy.
Po upieczeniu wychodzi 1,20 kg doskonałego wypieku , w którym na 10 dkg przypada:
B. 16,1 T. 11,2 W. 18,9 /1:0,7:1,2/ oraz 119 mg magnezu /zapotrzebowanie dzienne to 300-400 mg/.
Jak wynika z powyższego, aby wypiek spełniał swoje optymalne zadanie ,należy go spozywać z masłem ,badż innym tłuszczem.
Można podzielić go naporcje i zamrozić.
Smacznego!
Kolejny przepis to bułka drożdzową , którą uwielbia nasz wnuczek Norbert.