Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

DUMNA KRYSIA


Trzeba było widzieć jej zadowoloną minę ,w momencie ukrojenia pierwszego kęsa weekendowego wypieku.
Hurra , wreszcie udało osiągnąć się to , co mnie gnębiło od b. dawna. Ciasto , które wcześniej wyrabiałam jest super na pierogi-makaron.
Na pizzę i ew. wypieki deserowe to tylko takie , jeśli ktoś lubi oczywiście zapach drożdży - my uwielbiamy.
Zrobiła to tak:
Skład:
10 dkg mąki,
2 jajka,
3 żółtka/białka zachować/
5 dkg smalcu
2 dkg świeżych drożdży/na pizze 3/

Jedno białko z jajka wymieszała z drożdżami i połączyła wszystkie składniki w misce , w której wyrobiła na jednolitą masę. Następnym razem użyje robota , ponieważ ciasto ma konsystencje lekko płynną. Rozwałkować na pewno się nie da. Wyłożyć jednak na wyścieloną papierem i wysmarowaną brytfankę nie stanowi żadnego problemu. Tak też uczyniła.
B.31,3 T.79,8 W.72,9
1:2,6:2,3
Reszta należy do Państwa inwencji i zapotrzebowania - pizza zarąbista- składniki w/g uznania. Na bank optymalna pod warunkiem , ze ma w swoim składzie boczek - jak może być inaczej?!
Natomiast nas wzięło na...szarlotkę. Taką nieco z optymalizowaną.
70 dkg jabłek/po obraniu/
32g cukru waniliowego
nieco olejku wan..
cynamon-lubimy dużo
Jabłka przetarłem na jarzeniówce/moja fucha/- dodałem wszystkie składniki-wymieszałem-gotowe.
Krysia wyłożyła na ciasto , a na wierzch dała piane z trzech pozostałych z ciasta jajek.
Piec 160stC ok 50-60 min.
B.2,8 T.2,8 W.102,7
Między czasie wyrobiła masę orzechową w skład , której wchodzi:
15 dkg orzechów,
100ml śmietanki 30%
20 dkg masła
3 dkg cukru
Masło utarła z cukrem. Pokruszone orzechy zalała gorącą śmietanką. Po wystygnięciu połączyła składniki i wyłożyła na upieczone ciasto.
B.26,2 T.286,4 W.50,2
1:10,9:1,9
Na końcu ciasto zostało polane polewa kakaową zrobioną z łyżki kakao i 3 dkg masła.
Zapewniam jednak , ze ciasto jest wyjątkowo syte i super dobre. Kawałek 10-cio dekowy zaspokoi na dłuzszy czas nasz apetyt , bo BTW to:
60,3/369,0/225,8
1:6,2:3,7
Całe , gotowe ciasto waży 1,5 kg
Zatem więc:
10 dkg to B.4,0 T.24,6 W.15,0
1:6,2:3,7
Pokrojone na 10 dkg porcje zostało zamrożone i będzie uzywane w/g potrzeb - każdemu w/g jego potrzeb-jak w socjalizmie...