Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KAPUSTA TEŚCIOWEJ

Co prawda teściowa już dawno zasila Niebieski Krąg/Świeć Panie nad jej duszą/ , ale danie , które utkwiło mi w pamięci , to kapusta.
Kapusta zrobiona w tradycyjny chłopski sposób , na całej naszej szerokości geograficznej.
Wiadomo nie od dziś , że kapucha , ziemniaki i słonina , to dar narodowy w okresie mojej młodości.
Uchowany na słoninie , doskonale pamiętam jej zapach , który notabene , do dziś nie opuszcza naszej kuchni.
Porcja jaka mi się przydarzyła na pierwszym poczęstunku teściowej , nieco mnie przeraziła. U nas nawet żniwiarzom taka nie przysługiwała.
Mówią - przez żołądek do serca...
Córkę jednak miała nadwyraz urodziwą , więc nie musiała , ale...
Skład optymalny:
1 kg kiszonej kapusty
20 dkg cebuli
20 dkg wytopionej słoniny/smalcu/
20 dkg ziemniaków
400ml wywaru kolagenowego

Kapustę zalać rosołem i gotować pod przykryciem do miękkości. Cebulę w talarkach dobrze zeszklić na smalcu. Ziemniaki ugotować i ugnieść.
Gdy kapusta będzie miękka , dodać cebulę i ziemniaki oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszać i po kilku minutach podawać do konsumpcji.
Nieodzowny , mielony lub inny kawałek wieprzowinki
Całość BTW to 43,7/203,1/57,0 /bez mięsa/ , czyli
1:4,6:1,3
Za takim daniem , organizm czasami zatęskni , gdy mamy nadpodaż tłuszczu. Warto wtedy mu odpuścić.
/od dziecka nienawidzę miękkich skwarków ze słoniny np. w tej kapuście , barszczu , lub ugniecionych ziemniakach-aż teraz się wzdrygam/
Śpieszę wyjaśnić , że z potrawy wychodzi 6 porcji 30 dkg. Jeśli dodamy do każdej porcji 10 dkg karkówki , lub jajka sadzone , proporcje BTW automatycznie stają się właściwe.
I tak w przypadku karkówki , na talerzu znajdzie się:
B. 23,4g
T. 56,6g
W. 9,5g
A zatem:
1:2,4:0,4