Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PROSIAK

No nieee , nie aż tak dobrze.
Wiem , że na takie hasło w kulinariach , każdemu ślinka cieknie na widok soczystego wieprzowego udka. Nie tym razem jednak.
Przepis dotyczy potrawy z prosa , a bliżej kaszy.
Smaczne i proste w wykonaniu , doskonałe danie na piątkowy obiad.
Skład:
10 dkg kaszy jaglanej
20 dkg sera bialego tł.
20 dkg pieczarek
10 dkg cebuli
2 jajka
8 żółtek
10 dkg smalcu
2 suszone prawdziwki lub 1/2 koski rosołowej grzybowej
sól,pieprz,inne w/g uznania

Kasze po wypłukaniu ugotować na sypko w suszonych prawdziwkach lub bulionie. Na części smalcu zeszklić cebulę. Kolejnej , przesmażyć pokrojone pieczarki , do odparowania wody.
Kaszę , cebulę , grzyby połączyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać jaja , żółtka oraz ser. Nie zapomnieć o przyprawach. Dobrze wymieszać. Wstawić do piekarnika w temp 180stC i piec ok pół godz. Smacznego.
Całość BTW to 87,8/188,4/83,2
1:2,1:0,9
Porja ta zadowoli nasze podniebienia w dniu dzisiejszym oraz śniadanko w dniu jutrzejszym.
Niebawem , prosiaki...