Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

CHLEB - BUŁECZKI magnezowe.

Coś pysznego !!!
Skład:
1 kg białek
10 dkg słonecznika
10 dkg pestek dyni
5 dkg sezamu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dkg masła
szczypta soli

Ziarna lekko podrumienić na suchej patelni- wystudzić i zmielić. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać sukcesywnie zmielone ziarna z proszkiem.
Masę wylać na wysmarowane masłem keksówki , wstawić do nagrzanego piekarnika /ok 180 stC/ i piec ok 50 min.
W/w maso-pianę można również rozłożyć na wysmarowanych blachach piekarniczych w formie bułeczek- jedna łyżka piany kładziona na drugą. W tym przypadku nam wychodzi 40 szt pysznych bułeczek.
Chlebek- got. potrawy 1,20 kg
10 dkg to B.14,1 T.10,1 W.3,6 Magnez 91mg
1:0,7:0,2
Jedna bułeczka:
B.4,2 T.3,0 W.1,0 Magnez 27,4 mg
Zapewniamy , że warto poświecić małą chwilkę na tą potrawe - o czym Państwo przekonacie się sami po skonsumowaniu piewszego kęsa.