Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

NA ZIMĘ

Tak przypadł mojej małżonce pasztet z brokuła , że postanowiliśmy zabezpieczyć naszą spiżarnię w wit C , właśnie tym specyfikiem.
W ustawowej przerwie w pracy wykonałem co należało. Za 5 złotych kupiłem 2 kg brokuła/3 szt/oraz za kolejne 6 zeta 2 kilo czerwonej papryki znalazło się w torbie.
Masło zastąpiłem wytopioną słoniną , cebula była w domu , jaja też.
Nie trudno zauważyć ze brokuł i papryka tym razem są po połowie. Nie wiele to zmieni BTW , zwiększy natomiast wit C. Będzie jej 4600 mg w całej potrawie.
Cała \"przygotówka\" poszła jak z płatka. Żonie powiedziałem , że czeka ją miła niespodzianka w domu-hehehe.
Na kartce , obok farszu było napisane , że to zapas witC na zimę i należy je zawekować. Telefon wyłączyłem , przedłużyłem nieco pracę i..w końcu wrócić musiałem , no nie?!
Reszty , nie powiem.
Natomiast jedno jest pewne - za taką ilość wit C w zimie musiałbym sporo zapłacić. Ponadto moja piękna uwielbia brokuła..