Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PASZTET Z BROKUŁA

Czasami ma się ochotę na coś , tylko nie wiadomo na co. Zjadłbym coś , tylko nie wiem co.
Syn Robert , gdy był mały , często powtarzał - daj mi coś?! Co ci dać syneczku , pytała mama - coś! I bądż tu mądry...
Kiedyś w takich momentach przeglądałem tabele i to coś zawsze się znalazło. Dziś już takiej potrzeby nie ma. Wystarczy wsłuchać się w organizm.
Ponadto syn też pewnie wie czego chce , choć takiej pewności nie mam.
Ponadto każdy z nas ma również w swoim otoczeniu osoby , które nie grzeszą mięsem. Potrawa ta spełnia swoje zadanie dla wszystkich żyjących tu i teraz.
Skład:
70 dkg brokuła/netto/
30 dkg cebuli
20 dkg papryki cz.
30 dkg sera salami
20 dkg masła
4 jajka
sól,pieprz,kolendra,kminek,inne

Oczyszczonego brokuła , cebulę , paprykę zmielić na drobnym sitku. Ser zetrzeć na małej \"jarzeniówce\". Dodać roztopione masło , żółtka oraz przyprawy. Z białek ubić pianę i wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę.
Na wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem dużą keksówkę wylać masę , posypać kminkiem i piec w temp 180stC ok 45 min.
Po wystygnięciu , włożyć całość do lodówki na 1-2 godz. Następnie wyjąć z blachy na tackę i szmać , szamać...
Wypiek ma być przechowywany w lodówce.
Całość to BTW - 124,2/265,1/45,4
1:2,1:0,4
Myślę również , że byłoby to dobre zaopatrzenie brokuła i papryki na zimę , ale w formie zapieczonych słoików. Po obróbce termicznej warzywa te nic nie tracą ze swoich właściwości. Dobry , tani zasób wielu witamin z ogromną ilością C na zimowe dni.
Kto wie czy tak się nie stanie?