Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PAPRYKA NADZIEWANA

Przepisów na wykonanie tej potrawy jest tyle , ile obecnie grzybów w lesie. Nadziewa się ją na różne sposoby.
A propo nadziewania.
Nieraz , przy stole , były różnego rodzaju przechwałki , kto , czym i co nadziewa. Ja zawsze miałem jedną śpiewkę:
Uwielbiam kurczaka nadziewanego przepióreczką, przepióreczka , kanareczkiem , kanareczek truskaweczką.
Zawsze dyskusja w tym momencie zbaczała na inne tory , zazwyczaj polityczne. Ale to odległa historia.
Tym razem:
60 dkg czerwonej papryki
6 dkg kaszy jaglanej
10 dkg cebuli/może być więcej/
30 dkg prawdziwków
10 żółtek
10 dkg sera Salami
10 dkg smalcu
koperek
sól,pieprz

Papryki należy wybierać takie , aby stały "na głowie" i jednakowej wielkości. Żona doskonale je przygotowała , obierając ze skórki dla siebie/ja nie chciałem/, wycinając gniazda i czyszcząc z nasinek. Każda z nich po takiej operacji kulinarnej ważyła średnio 15 dkg.
Na rozgrzany tłuszcz w dużej patelni wrzuciłem drobno pokrajaną cebulę i prawdziwki. Przesmażyć do odparowania wody.
Kaszę ugotować na sypko. Jaja na twardo- wyjąć żółtka.
Gdy grzyby nieco przestygną , dorzucić kaszę , posiekane na drobno żółtka , koperek i przyprawy - ma być pikantnie.
Wymieszać na patelni , podzielić na cztery części i uzupełnić środki papryki. Na wierzchu przypryć plasterkami salami. Wstawić do pieca/np.kombiwar/ Piec w temp 180stC ok 30 min.
Ponieważ całość BTW to 79,8/195,8/82,2
jak
1:2,5:1,0
Nietrudno policzyć ile tego załapiemy przy stole.
Tak jak napisałem , sposobów wykonania jest bardzo wiele i należy je wykonywać w tym i nie tylko czasie. Farsz z miesem i grzybami będzie również zajefajny jak i wiele , wiele innych.