Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PRAWDZIWKI


Jest to danie jednorazowe/bez odgrzewania/, z uwagi na grzyby , których odgrzewać,przechowywać w potrawach NIE WOLNO!
Każdy , przynajmniej raz w życiu takie danie sobie wykombinował- zatem to nie nowość.
Do tego typu potrawy najlepsze są grzyby twarde -prawdziwki,czerwone kozaki,kurki , młode podgrzybki.
Ja miałem piękne , tym razem prawdziwki , chociaż mój las to typowo podgrzybkowy. Tym razem stało się inaczej , ponieważ poszerzyłem nieco rewir.
Skład:
50 dkg prawdziwków
10 dkg cebuli
10 dkg płatków owsianych
2 jajka
15 dkg smalcu
sól,pieprz
/podaję płatki , ponieważ nie każdy ma mąkę owsianą , wykonaną w domowym młynie/
Proponuję jednak połowę płatków zmielić na mąkę. drugą połowę zostawić w całości.
Prawdziwki ,oraz cebulę drobniutko posiekać i odparować na patelni na małej ilości smalcu.
Po przestudzeniu wszystkie składniki wraz z przyprawami wyrobić na jednolitą masę , formować małe kotleciki i smażyć za złoty kolor.
Całość BTW to 39,0/168,8/81,6
1:4,3:2,0
Nie jest to typowa optymalna potrawa , ale w sezonie grzybowym ,jedna...taka...nie zaszkodzi.
Następnym razem,tak jak obiecałem, połączę grzyby z papryką i...
Słyszałem ostatnio , że maślaki zostały uznane przez lubelskich naukowców ,za najlepszy antyoksydant na świecie. Wolne rodniki już panikują.
Szukajcie zatem maślaków!