Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PAPRYKARZ


Prawdę mówiąc jesteśmy takimi sezonowcami kulinarnymi , ponieważ w okresach zbiorów płodów ziemi staramy się wykorzystywać taniochę z tym zwiazaną. Tak jest i w tym przypadku.
Jedni nazywają to leczo , a ja paprykarzem ponieważ jest to danie z papryki - nadrabiamy ew. braki witC.
Prostota wykonania to jego cecha.
Skład:
50 dkg papryki po obraniu/najwięcej czerwonej,zielona,żółta/
20 dkg cebuli
30 dkg pomidorów
20 dkg pieczarek
20 dkg boczku pieczonego
20 dkg kiełbasy
10 dkg smalcu
200ml wywaru z kości
ew.sól,papryka,liść laurowy, pieprz, czosnek

Na roztopiony smalec wraz z wywarem w garnku , wrzucić obrane i pokrojone w plastry - kostkę w/w skladniki. Dusić na małym ogniu ok 20/25 min. Doprawić do smaku i... na talerz.
Całość to 1,8kg BTW 72,0/250,7/40,4
1:3,5:0,6
10 dkg BTW , to jak 4,0/14,0/2,2g
Smacznego.
Niebawem kolejna paprykowa , optymalna potrawa.