Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ŁAJBA Z KURKAMI


Małe post scriptum do owsa i konia. Przypomniał mi się jeszcze jeden szczegół. Zapamietałem , że nasze koniki , nidy nie wzięły do pyska omasty w postaci ziaren żyta bądż pszenicy. TYLKO OWIES.
Człowiek jednak nie koń...
Teraz jednak sezon grzybowy przed nami. I jak przystało na starego grzybiarza , który praktycznie nie kupuje grzybów , za wyjątkiem...kurek/czasami/. Tak stało się dzisiaj.
Kupiłem również ziemniaki , czerwone jakiejś amerykanskiej odmiany. Wiem , że trzymają się kupy , nawet po ugotowaniu. W tym przypadku o to chodzi.
Ze składników j.nizej:
50 dkg świeżych kurek
20 dkg sera gouda
10 dkg cebuli
10 dkg masła
1 kg ziemniaków
200ml śmietany 30%
zielona pietruszka
sól,pieprz

Na roztopione masło pokroić cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone na drobno kurki. Po odparowaniu i przestudzeniu dodać starty ser , przyprawy i pietruszkę - wymieszać - ma być dość ostro.
Przy zakupie wybrałem 7 ziemniaków o jednakowych kształtach. Umyte i przekrojone na pół ugotowałem prawie/hehehe-znów to, prawie/ na miękko. Po przestudzeniu obrałem do końca i w każdym wydrążyłem środek. Powstały takie małe łajby , w których znalazł się farsz kurkowy. Taka łajba bez farszu waży 3-4 dkg
Polane rozrobioną śmietaną zapiekłem w kombiwarze -krótko , ale ostro.
Można dłużej , ale w nieco mniejszej temp np 180 stC.
Całość BTW to 77,3/188,3/83,0
1:2,4:1,1