Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

...BO OWIES TO...

Tylko dodatek do diety-żywienia optymalnego. Nie jest tak , że optymalni to tylko kostka smalcu i jajca. Jajca to są z tych , którzy tak myślą , a raczej nie myślą.../popsute aparaty/
OPTYMALNI JEDZĄ WSZYSTKO - Z TYM TYLKO , ŻE WIEDZĄ JAK JESĆ!!!
Owies też , bo:
W ziarnach owsa jest łatwostrawna skrobia oraz białko, tłuszcze, związki mineralne, witamina E i mniejsze ilości innych witamin. Wodne wyciągi z ziela owsa zawierają rozpuszczalna w wodzie krzemionkę potrzebną do utrzymania dobrego stanu naczyń krwionośnych, narządów wewnętrznych, skóry, paznokci i włosów oraz zachowania aktywności hormonalnej - seks. Wydalana z moczem krzemionka przeciwdziała krystalizacji składników mineralnych w drogach moczowych. Wodne napary z ziela działają wykrztuśnie, oraz są stosowane w chorobach nerek, kamicy moczowej i w schorzeniach reumatycznych.
Stosowane są również, w celu wzmocnienia systemu nerwowego i leczenia bezsenności. Kąpiele w odwarach ze słomy lub ziela działają leczniczo przy chorobach skórnych, chorobie reumatycznej, artretyzmie i nadmiernej potliwości stóp. Ziarna owsa są lekkostrawnym pokarmem zawierającym sporo wapnia i błonnika pokarmowego zwłaszcza beta-glukanów. Zaleca się je przy biegunkach, chorobach wątroby, przewodu pokarmowego i nerek.
Nie polecam jednak platków owsianych z uwagi na dużą zawartość alkoholu propylowego/kancerogenu/ , powstałego podczas produkcji- dr Clark.
A zatem... do \"żłoba\"...proszę...
hehehe