Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BUŁECZKI

1 kg białek z jaj
20 dkg mąki
10 dkg sezamu
szczypta soli

Sezam zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną piankę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać . Blachy piekarnicze wysmarować smalcem. Piankę kładziemy łyżką tak , by powstała mała bułeczka - 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością - jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok 25 bułeczek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem.180oC, ok.50 min .
Część można zamrozić...na póżniej
Całość posiada B. 151,0g T. 63,5g W. 165,2
- podzielić na ilość bułeczek i wszystko jasne.
W naszym przxypadku jedna to - BTW - 6,0/2,5/6,6
1:0,2:1,1
Bułeczki zjadać z tłuszczem i innymi dodatkami , w/g uznania.

Skrót-MPWS

Od tej pory, gdy pojawi się obok nazwy potrawy skrót - MPWS(mój pomysł) , oznaczać to będzie ,że potrawa jest wyjątkowo ALKALIZUJĄCA i wyrównująca nasze ph , a to z uwagi na dużą zawartośc:
M -magnez
P -potas
W -wapń
S -sód
Temat wyjątkowo lekceważony przez oficjalna medycynę, co udowadnia dr R.O.Young .
Dlatego , osobiście nie bagatelizuję tego tematu . Nie każdy bowiem ma oddech na całą pierś oraz kondycje do biegania(mam na myśli ludzi chorych , a może i nieco leniwych na początku tego doświadczenia)
MPWS-y załatwiają ten temat - zmierzone - sprawdzone.

CHLEB - MPWS

Dzisiaj z piekarnika wyszedłbył niezły produkt - chlebkiem optymalnym prawie zwanym/prawie...? - bo praktycznie bez tłuszczu/, ale za to wyjątkowo bogaty w Magnez,Potas,Wapń i Sód.
Z dobraniem proporcji -BTW , nie ma żadnego problemu, o czym wszyscy wiedzą.
Skład:
80 dkg białek
60 dkg tłustego białego sera
10 dkg ziaren słonecznika
10 dkg ziaren dyni
5 dkg mąki gryczanej
4 dkg smalcu
2 dkg bułki tartej
50 ml oliwy z oliwek
2 dkg proszku do pieczenia

Smalcem wysmarować i posypać tartą bułką dwie foremki /keksówki/.Podprażyć ziarna i zmielić w maszynce o drobnych oczkach, zmielić ser.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.Następnie dodawać na przemian ser i mąkę z ziaren wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać oliwę -oczywiście cały czas ubijając.
Wylać masę do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika /200stC/ i piec ok godz.Pozostawić do wystygniecia.
Podzielić na porcje i można zamrozić -używać w/g potrzeb.
Got. potrawy 1,30 kg
10 dkg B.25,0 T.22,6 W.7,0
1:0,9:0,3
M.89,4 mg
P.382,7 mg
W.61,7 mg
S.154,1 mg
Jak z powyższego wynika , jest to chlebek wysokobiałkowy i niskotłuszczowy-nieodzowne więc masełko/dużo/
Z powyższych proporcji można uzyskać świetny produkt -czytaj super chleb dla chorych na osteoporozę.
Wystarczy dodać wraz z mąką , ugotowane, wysuszone i zmielone na pył skorupki jaj kurzych - zjadać z dodatkiem papryki.