Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KASIAK JAGLANY

Warto było nieco podzwonić do kuzynek i poprzypominać nieco, stare dawne , dobre czasy. Oczywiście końcowe rozmowy zchodziły na sprawy kulinarno-żywieniowe.
Okazuje się , że poczciwe przepisy z lat młodości są kultywowane przez kuzynkę Zofię. Halina natomiast chętnie w nich gustuje odwiedzając siostrę.
Przepis jaki za chwile podam spełniać ma tylko i wyłącznie rolę WĘGLOWODANÓW w naszym żywieniu oraz , jest wielkim magazynem krzemu.
Skład - ciasto:
20 dkg mąki owsianej/zmielić płatki-ja mam już owies-teraz to nasza mąka/
3 jajka,
4 dkg drożdży
ew. woda
Farsz:
50 dkg kaszy jaglanej
10 dkg rodzynek
48 dkg cukru waniliowego
olejek waniliowy
łyżeczka masła
krzta soli

Z podanych składników wyrobić ciasto-dziś poszło o wiele szybciej. Rozwałkować i rozłożyć na blaszce piekarniczej.
Nieco wcześniej przygotować farsz , aby był nieco chłodnawy.
Kaszę ugotować z dodatkiem krzty soli oraz masła. Dodać do niej sparzone rodzynki , cukier i olejek. Dobrze wymieszac i rozłożyć na cieście z rantami. Ciasta jednak należy nieco zostawić , aby przykryć wierzch. Posmarować jajkiem i do pieca - 180stC na ok 1 godz.
Gotowej potrawy wyszło 1,70 kg i jak podałem na początku , jest to krzemowy węglowodan na uzupełnienie dobowej dawki optymalnej osoby.
Całośc bowiem posiada 585g W oraz 3700mg krzemu.
Żona podzieliła i zamroziła 5-cio dekowe porcje w której to jest 17g W oraz 108mg krzemu.
Posłużą nieco...
To jednak nic. Od Zofii dostałem przepis , który będzie hitem w gronie krzemionki. Ale i ostatnim z tej serii.
Nie przebije jednak granatu...choć prosty w wykonaniu i tym razem optymalny. Kuzynka chwali się , że na przyjazd gości kupuje worek kaszy , aby zaspokoić pragnienia kulinarne rodziny/znajomych.Tak pamiętają ten smak.
Zrobiłem już próbę- potwierdzam!

Ps. Rzeczywiście , kiedyś zamieniliśmy mąkę pszenną na orkiszową chwaląc ją przy okazji. I rzeczywiście jest o niebo lepsza , tylko... 10 zl kg jest ceną dość wysoką.
Dostałem kilka kg owsa , przepłukałem go i wysuszyłem na słońcu. Robimy mąkę do wszystkiego, jadalnego. W kolejności będzie chleb , choć mówiłem wcześniej , że następnego juz nie będzie. I kto tu kłamie?!
10 dkg owsa/płatków to 600mg krzemu - DLATEGO OWIES!!!
10 dkg królowej kasz to 500mg krzemu- DLATEGO KRÓLOWA!!!