Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PIZZA DOSKONAŁA.


Również i pod względem BTW , a co najważniejsze , w pełni OPTYMALNA!!!
Aby udoskonalić i utrwalić sobie na stałe , przepis na ciasto podam go jeszcze raz , tym razem pod pizzę.
Skład:
10 dkg mąki,
2 jajka,
3 żółtka
10 dkg smalcu
3-4 dkg świeżych drożdży

Ciasta są domeną mojej małżonki - ja nie mam talentu , może bardziej chęci. Nie ważne.
Jedno białko z jajka wymieszała z drożdżami i połączyła wszystkie składniki w garnku , w którym wyrobiła na jednolitą masę-tym razem robotem.Ponieważ ciasto ma konsystencje lekko płynną. Do ciasta jednak użyła połowę smalcu. Druga połowa została zużyta do wysmarowania blachy piekarniczej, która jest na wyposażeniu kuchenki , a reszta jako podłoże pod pieczarki.
B.31,3 T.79,8 W.72,9
1:2,6:2,3
Po wykonaniu tej czynności blacha z ciastem została odstawiona na czas wykonania innych czynności/ok godz/
Reszta tej przyjemności należała do mnie. W skład pizzy zostały użyte n/w produkty:
15 dkg boczku/tłusty/
10 dkg kiełbasy salami
50 dkg pieczarek
10 dkg cebuli
10 dkg sera gouda
20 dkg pomidora
przyprawy w/g uznania

Samo wykonanie nie nastręcza żadnych trudności - jest prostsze niż budowa cepa.
Ale podam tak w skrócie.
Obrane , wypłukane i pokrojone pieczarki wraz cebulą zostały odparowane na patelni na resztce smalcu.
Wędlina pokrojona na cienkie plasterki została rozłożona na cieście. Potem wystudzone pieczarki , starty ser , a na koniec plastry pomidora. No i jakieś tam przyprawy w/g uznania , lub wcale.
Do nagrzanego piekarnika/180-190stC/ włożyć blachę i piec ok 30 min.
BTW farszu to:
81,3/209,4/14,5
1:2,6:0,2
Całość potrawy to 1 kg , który posiada
B.112,6 T.289,2 W.72,6
1:2,6:0,8 , czyli idealne proporcje dra Jana Kwaśniewskiego.
Podzielona gorąca pizza na cztery części , w pełni zaspokoi czterech głodomorów na dość długo. Zatem jeden zje 28,2g Białka , 72,3g Tłuszczu oraz 21,9 Węglowodanów.