Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KOTLET a la ASKHAR- bis.

Tym razem udoskonalony , w pełni optymalny i z całą pewnością antyrakowy. Wskazuje o tym ilość zastosowanych żółtek. Poprzednia wersja nieco się rozpadała z powodu braku lepiszcza. Tym razem jest inaczej.
Do tego orientalne przyprawy w/g uznania i zasobu kieszeni/szafran/, zrobiły naprawdę dobry przysmak, a nawet danie główne w połączeniu z młodą kapustą , pomidorami lub mizerią.
Skład:
20 dkg suchej cieciorki
10 dkg cebuli
14 żółtek
6 jajek
20 dkg smalcu
przyprawy

W zasadzie robimy w ten sam sposób co poprzednio , z tym jednak , że gotujemy 16 jajek. Z tego bierzemy 14 żółtek i dwa całe jajka. Pozostałe 4 jajka wbijamy do zmielonej masy i wyrabiamy. Smażymy.
Tym razem wyszło mi 15 kotlecików w których na jeden przypada:
B.8,7 T.30,0 W.6,5
1:3,4:0,7
George , Olek , czekam...