Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BARSZCZ WIGILIJNY

Każdy pewnikiem , ma swój sposób na wykonanie tego narodowego , wigilijnego dania. Ja po raz pierwszy zrobiłem tak:
Skład:
1 kg buraczków,
2 duże kwaśne jabłka,
3 dkg suszonych grzybów/może być duzo wiecej-ważny jest wywar/,
liść laurowy , ziele, czosnek,cytryna,pieprz ew. cukier.

Świeże buraki po obraniu, jabłka również ścieramy na tarce jarzeniówce , zalewamy nieco powyżej wkładu wodą, dodajemy liść laurowy i ziele. Pogotować ok 5 min. Odstawić do wystudzenia. Zadaniem kwaśnych jabłek jest doskonałe "wykrwawienie" sie buraczków.
Po wystudzeniu odcedzić wywar , zalać ponownie wodą/nieco mniej/, zagotować i również po wystudzeniu odcedzić.Buraczki wyrzucić.
Połączyć oba wywary i... trzeba nieco wcześniej zadbać o wywar grzybowy. Ja gotuję dużo suszonych grzybków-bo mają swoje zapotrzebowanie w wigilię. Więc wywar jest również na dyżurze.
Dodać do wywaru z buraczków, wywar grzybowy/swój smak/, roztarty czosnek, sól,pieprz, cytryne , ew. cukier.
Wszystkie składniki muszą być idealnie dobrane smakowo dla biesiadników. Zaręczam , że wszyscy repetują ...z uszkami , ma się rozumieć.
Na kaca równiez doskonały. Zawsze trzeba dorabiać...