Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

JESIENNA KAPUCHA Z GROCHEM

Chociaż raz w roku , ale muszę zrobić potrawę mojej młodości.Pamietam jej smak do dzisiaj. Gdy głodny wpadałem do domu , czekała dostojnie na fajerkach kusząc mnie dodatkowo swoim zapachem.
Z uwagi na to , że obecnie wraz z małżonką stosujemy profilaktycznie oczyszczanie organizmu metodą Ashkara pozostają nam środki kapusty , których żal wyrzucać. Stąd własnie pomysł.
Skład:
1,2 kg białej kapusty
10 dkg cebuli
20 dkg pomidora
5 dkg czosnku
10 dkg grochu/suchego/
5 dkg smalcu
2 dkg mąki
30 dkg słoniny konserwowej/może być podgardle/
0,8 l wywaru kolagenowego/rosołu/
ew.sól,pieprz,kolendra,tymianek,liść laurowy,ziele

Kapuchę skroić, dodać pokrojoną cebulę , pomidora, czosnek , zalać rosołem i gotować do miękkości. Między czasie zrobić zasmażkę z mąki i smalcu oraz nieco wcześniej przygotować sobie groch/namoczyc na noc, ugotować/. Można równiez kupić gotowy groch w puszce. Wole swój.
Pokrojoną w kosteczkę słonine dodac do całości. Wszystkie składniki-przyprawy, zasmażkę połączyć z podstawowym wkładem , doprawić do własnego podniebienia i kolejne dwa dni z żoną mamy z głowy. Reszta ,jak zwykle zasili zamrażarkę.
Obok porcji kapuchy na talerzu , wyląduje plaster soczystej dziczyzny z karkówki.
Całośc potrawy to B.56,4 T.343,4 W.144,2
1:6,1:2,6
Smacznego! Tak też można... i nic sie nie stanie , nawet optymalnym.