Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

GRANAT KRZEMOWY

Ale mnie wzięło na kaszę-pewnie organizm czegoś potrzebuje?! - domaga się krzemu...
Nie ukrywam ,że zawsze ją lubiłem. Pamietam moją ciocię ,która często robiła takie ciasta: kasioki - grycoki - ryzioki. Zawsze łapałem te z kaszy jaglanej/zółtej/
Tym razem w połączeniu z kalarepą zaskoczą niejednego:
Skład:
60 dkg - 4 kalarepy/po braniu i wydrążeniu-15 dkg każda/
10 dkg kaszy jaglanej
10 zółtek
5 dkg pieczarek
15 dkg masła
szczypior,natka,pieprz,sól,vegeta

Kasze ugotować z dodatkiem vegety i masła. Obrane kalarepki zagotować ok 20 min.Przesmażyć pieczarki na maśle.Ugotować jajka-żółtka posiekać na drobniutko. Po przestudzeniu z każdej kalarepki odciąć czapeczkę - środek wydrążyć.
Do ugotowanej kaszy dodać zółtka,trochę szczypiorku,natki i przyprawy-dobrze wymieszać. Do wydrążonych kalarepek nakładać farsz , na wierzch ułożyć pieczarki. Przykryć czapeczką i lekko zapiec.
Każdy granat z takiego składu posiada:
B.14,7 T.48,1 W.24,0
1:3,4:1,6

Ps. kalarepy w poprzednich przepisach można również , nieco wcześniej obgotować. Są bowiem nieco twardawe, ale ja tak lubię...Krysia nie.