Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ZAPIEKANKA KRZEMOWA

Znów powraca temat kaszy jaglanej. Pisałem o niej nieco wcześniej. Warto jednak do niej wracać-przypominać , albowiem żywienie optymalne to nie tylko smalec i jaja/niektórzy tak to odbierają-nawet wyedukowani.../ Walory tej królowej kasz przedstawiłem powyżej. A teraz -
Skład:
10 dkg kaszy jaglanej
30 dkg kalarepy
20 dkg pieczarek
10 dkg cebuli
10 żółtek
15 dkg masła kl.
200 ml śmietany 30%
sól,pieprz,,gałka m.

Kaszę ugotować na sypko z dodatkiem soli. Kalarepę po obraniu zetrzeć na jarzeniówce-odcisnąć sok. Pieczarki wraz z cebulą lekko podsmażyć na maśle. Żółtka roztrzepać ze śmietaną- dodać wszystkie przyprawy.
Do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej wkładać warstwami, na przemian, kalarepę-kaszę-pieczarki. Zalać masą jajeczną. Resztki masła położyć na wierzchu. Zapiec w piekarniku 180 stC ok godziny.
Całość to B.61,5 T.254,1 W.94,2
1:4,1:1,5