Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

IMITACJA

Słowo o dżwięcznej i miłej wymowie , może przynieść dużo korzyści i satysfakcji , jak również , vice-versa.
Potrawa jaką chcę zaserwować , jest taką najprostszą imitacją posiłku , zdolnego pogonić nawet raka na zbity pysk./nie mówię,że prymityw.../
Otóż:
1 kg kapusty/sezon na młodą/
15 żółtek
20 dkg słoniny kons/może być smalec-masło/
przyprawy w/g uznania

Kapustę pokroić , zaparzyć , odlać wodę. Zalać minimalną ilością wody ponownie-gotować krótko 10-20 min. Między czasie ugotować jajka na twardo , wyjąć żółtka i posiekać na bardzo drobno.
Słoninę konserwową pokroić w kostkę.
Zółtka i słoninę dodać do miękkiej kapusty, dołożyć przyprawy , wymieszać - gotowe!
Jeśli natomiast używamy smalcu/masła , nie dajemy wody - dusimy kapuche do miękkości na samym tłuszczu.
Ew. kropla wody nie zaszkodzi jeśli ktoś lubi rzadkie.
Całość to 1,5 kg potrawy
B.69,8 T.274,6 W.49,0
1:3,9:0,7