Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KAPUŚNIAKI - CEBULAKI

W odwiedzinach u ciotuchny Zofiji zostaliśmy poczęstowani czymś co przypomniało mi lata młodości. Tym czymś były kapuśniaczki pięknie wypieczone i co najważniejsze wykonane w tradycyjny stary sposób. Zjadłem dwa.
Wracając z imprezy narodził sie pomysł zrobienia czegoś podobnego , lecz w prostszy optymalny sposób - wyszło!!!
Skład:
20 dkg mąki
14 żółtek
drożdże instant lub świeże
kropla wody

Na farsz posłużyła nam odmrożona kapusta mojej Mamy/str..../ oraz zeszklona cebula z dodatkiem soli i słodkiej papryki.
Wyrobić ciasto , kroić na kwadraty większe lub mniejsze , do środka wkładać kapustę lub cebulę. Przeciwległe rogi zwinąć i skleić - ale tylko dwa.Pozostałe dwa pozostają nietknięte. Posmarować żółtkiem i posypać kminkiem.
Położyć na wysmarowanej blasze i piec ok 50 min w temp 180stC.
Można równiez wykombinować inny farsz np. grzybowy/pieczarkowo-cebulowy , mięsno-kaszany itd.
Nam smakuja najbardziej kapuśniaki , zachowują świeżość przez kilka dni.
BTW w tym przypadku jest stosunkowo proste , bo najważniejsze są węgowodany zawarte w mące i nieco w farszu /śr. ok 200/. Podzielić na ilość wypieczonych... i wszystko jasne.