Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

WULKAN MAGNEZOWY KRYSI


Co prawda , nieco odpuściłem sobie kuchnię, jak zapowiadam od dawna. Miejsce moje na moment zajęła małżonka. Niektórzy mówią , że na punkcie magnezu mamy... nie powiem co.
Ale my wiemy jakie dobroci przynosi organizmowi , gdy jest go pod dostatkiem. Nasza fabryka nie musi kombinować w jego pozyskaniu - można podać go na tacy-dosłownie.
Krysia to wykombinowała tak:
Skład/może nieco przydługi, ale prosty w wykonaniu/:
50 dkg maku
10 dkg słonecznika
10 dkg ziaren dyni
10 dkg rodzynek
5 dkg fig/pokroić/
5 dkg wiórek kokosowych
20 dkg jabłek
10 dkg cukru
16 g cukru waniliowego
10 żółtek
6 białek
20 dkg masła
0,5 l mleka
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
10 dkg g. czekolady

Po wypłukaniu , zalać mak mlekiem, pogotować ok 15 min - odstawić na kilka godz/nawet noc/.
Następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie.
Dynię i słonecznik Krysia zawsze mieli w młynku do kawy.
Ucieramy masło z cukrem na pulchną masę , dodając sukcesywnie po jednym żółtku oraz na końcu zmielone nasiona/mak,dynia,słonecznik/.
Dodać bakalie i starte na jarzeniówce jabłka. Na samym końcu dodać pianę z białek. Wylać masę na brytfankę wyłożoną pergaminem -piec nieco ponad godz w temp 180 stC.
Po wystygnięciu upiększyć stopioną czekoladą i wiórkami.
Całość wypieku to 2 kg - B.206,6 T. 466,0 W.350,2 ORAZ ... 3504 MG MAGNEZU !!!
10 dkg B 10,3 T.23,3 W.17,5 oraz 175 mg -pierwiastka życia
1:2,3:1,7
Pokrojony wypiek na kawałki , po ok 10 dkg , zamrozony , bedzie nam słuzył długo i dobrze.