Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

DANIE ZA FRIKO.

Jednym słowem - taniocha , aczkolwiek superowa potrawa dla zaatakowanych przez dne moczanową.
Cóż bowiem może być przyjemniejszego od ustępującego bólu.Dobre na tą chorobę są jajka , pod każdą postacią w optymalnym wydaniu , oczywiście.Wtedy bolok ,zwany tak przez Ferdka K. szybko mija.
Ale do rzeczy:
Skład:
8 dkg masła/najlepiej sklarowane/-może być smalec.
10 dkg cebuli
3 dkg czosnku
25 dkg ziemniaków
15 dkg żółtego sera Brie/moze być inny/-ten ma mało białka.
krzta soli,majeranek, gałka

Nieco wcześniej ugotać ziemniaki w łupinkach.
Na małej patelni roztopić masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodać posiekany czosnek. Zdjąć z palnika.Dodać przyprawy , zetrzeć na tarce jarzynowej połowę sera oraz obrane ziemniaki. Równomiernie rozłożyć i lekko, mokrą reką ugnieść. Smażyć na wolnym ogniu do momentu zbrązowienia rantów/nie przypalić/
Delikatnie odwrócić cały placek, zetrzeć resztę sera i ponownie zapiec. Gdy ranty zbrązowieją , potrawa gotowa. Poezja , jak mawiają niektórzy.
Całość to B.37,8g T.122,5g W.56.0g
1:3,2:1,5