Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PLACKI Z DYNI


Zostało nieco miąższu z dyni, postanowiłem więc wypróbować , jak zachowa się podczas smażenia na patelni. Wyszły nawet niezłe placki ,które szczerze mówiąc posmakowały mi wyjątkowo. Będą w tym roku jeszcze robione.
SKŁAD:
50 dkg dyni
20 dkg ziemniaków
10 dkg cebuli
5 dkg czosnku
2 jajka
10 żółtek
10 dkg żółtego sera
200 dkg smalcu/tyle wypiją/- ostatnio w naszej kuchni króluje łój.
sól, pieprz, cząber, ew. inne

Obraną dynię,ziemniaki,czosnek i ser przetarłem na el.maszynce/tarka jarzynowa,mała/.Należy odcisnąć nieco miąższ , po zakończeniu tej czynności. Pokroić w kostkę cebulę.Wbić jaja i żółtka, dodać przyprawy i smażyć placuszki z obu stron na złocisty kolor.
Razem B.84,5g T.312,0g W.84,0
1:3,7:1,0
Mnie wyszło 28 zgrabnych placuszków. Na jeden więc
przypada B.3,0 T.11,1 W.3,0
Ps. następnym razem dodam łyżkę mąki ziemniaczanej, aby związać bardziej masę/łatwiej się smaży/.
Wnuczek,który w nocy przyjechał z córką z Okęcia będzie miał niezły rarytasik na śniadańko.
Właśnie... przed chwilą dzwonili z domu- bardziej jednak zasmakowała mu tłusta typowo wiejska kiełbasa.No cóż.. po kimś to chyba ma.