Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ZAPIEKANKA Z DYNI

Szerze mówiąc , nie przepadam za tego typu daniami. Nie dla mnie, od lat, jakieś tam kabaczki,cukinie, dynie itp. No, ale małżonka kupiła świeżą ,żółciutką , na pestki , ponieważ takie miała zapotrzebowanie w tym momencie. Przypomniały jej się lata młodosci i tzw hallowen, czy jakos tak/straszenie/.
Straszak tym razem, wyłądował jednak w naczyniu żaroodpornym w formie zapiekanki.
Skład:
10 dkg smalcu/masła/
50 dkg miąższu dyni
10 dkg cebuli
5 dkg czosnku
20 dkg ziemniaków
6 jajek
20 dkg wędzonego boczku
sól, pieprz, czaber,inne

Roztopić smalec w naczyniu. Kłaść warstwami/NIE UBIJAĆ !!!/ rozdrobnione na tarce jarzynowej ziemniaki z dynią, przekładając to talarkami cebuli, boczku, czosnku.Jajka roztrzepać z dodatkiem wody, dodać przyprawy i zalać naszą potrawę. Nie ubijamy warstewek dlatego ,żeby masa jajeczna przenikła całość wkładu.
Piec w temp ok 180 stC przez godzinę ,pod koniec zdjąć pokrywę z naczynia.Piec jeszcze 10 minut.
Ps.Jeśli, ktoś ma taką ochotę ,może do jajek zamiast wody dodać
śmietankę , na wierzch zetrzeć nieco żółtego sera i położyć plastry pomidora - ja tego nie zrobiłem.
Całość potrawy to B.72,4 T.246,0 W.79,3
Przyznam ,że już drugi dzien męczymy się z małżonką nad tym daniem.Jest niezłe!