Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

. PIZZA BEZGLUTENOWA.

Nie wiem dlaczego , ale czasami mam wielką chetkę na zjedzenie większej ilości drożdży piekarniczych. Te ujete w chlebkach mnie nie zaspakajają , ale te w pizzy tak.
Poczynione ostatnio , udane eksperymenty chlebowe , na prośbę uczulonej na wszystko klientki , zdopingowały nas do opracowania kolejnej potrawy. Jest to pizza , jak w tytule.
skład::
10 dkg maki ziemniaczanej /dozwolona/
10 dkg mąki /pół na pół/z wyprażonych ziaren dyni
i słonecznika
7 żółtek,
5 dkg drożdży,
krzta soli

Drożdze wymieszać z jednym żółtkiem i kilkoma kroplami wody. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę.Jest to troszeczkę pracochłonne , ale efekt końcowy jest znakomity. Wyrobione ciasto przypomina plastelinę/tak pięknie się uelastyczniło/.
Rozłożyć na dużą blachę wysmarowaną oliwą ,a.... całą resztę pozostawiam Państwu dla własnej inicjatywy i gustu.
Zapewniam ,że w takim przypadku bedzie zawsze optymalna , no i co najważniejsze jadalna dla mojej i nie tylko klientki uczulonej na gluten.