Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SOS WIELKANOCNY

Tym razem bez zbędnych komentarzy-czas nie pozwala. Otóż wczoraj wykombinowałem /na próbę/ taki oto sos do jajek , zreszta nie tylko...
Skład:
250 ml śmietany 30%,
150 ml majonezu,
50 g ostrego chrzanu,/polonez/
100 g cienkiego szczypiorku,
50 g korniszonów,
przyprawy zbędne

Śmietanę, majonez i chrzan wymieszać razem, dodać posiekany szczypiorek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczke ogórki.Wymieszać- gotowe!
Jeśli sos będzie wykorzystany do herbacianych jajek,j.w. należy tak je ułożyć na półmisku, aby były widoczne/ przekrojonym do dna, a sos miedzy jajka/.
Całość sosu to B. 12,1 T.195,8 W.23,2
1:16,3:1,9
Smacznego i Wesołych Świat