Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ZUPA WIGILIJNA

Wypróbowana przed wigilią - wszystko jest oki- polecam.
Skład:
1 litr wywaru z mięsa
15 dkg suszonych grzybów
25 dkg suszonych śliwek/najpewniejszy to Stanley/
100 ml smietanki 30%
ew. sól. pieprz

Grzyby wypłukać, zalać rosołem na kilka godz, nawet na noc- niech dobrze zmiekną.
Następnie obgotować ok 15-20 min.Wyjąć z garnka łyżką cedzakową i pokroić w paski.Włożyć z powrotem . W osobnym garnku wypłukane sliwki obgotować kilka min- odcedzić - pokroić w paski i połączyć z grzybami.
Dolać czystej wody lub wywaru ze śliwek do stanu, który odpowiada nam gęstość zupy- zagotować dodając przyprawy.
Jeśli ktos nie lubi czystych zup może ją zabielic śmietanką.
Tym razem bez proporcji BTW - na pewno w ten dzien nikomu nie zaszkodzi.
Wesołych Swiąt.