Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SPOSOBY NA RYBĘ.

Aby pozbyć sie nieprzyjemnego błotnistego zapachu ryby, trzeba moczyć sprawionego np.karpia 3-4 godz w bardzo słonej zimnej wodzie, w soku z kiszonych ogórków lub też wodzie z octem.
Jeśli chcemy usmażyć chrupiącego i pachnącego karpia , to na kilka godz przed smażeniem wypatroszoną rybę należy obłożyć plastrami cytryny i cebulą, a nastepnie wstawić do lodówki.
Jeżeli natomiast naszą rybę zamierzamy upiec i chcemy, aby była soczysta i delikatna w smaku, należy ją obłożyć warzywami, dokładnie skropić białym winem i upiec w specjalnej foli wysmarowanej masłem.