Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ZALEWAJKA

Taką nazwę, zupo-barszczu zapamietałem z lat młodości. Nie jest to w tej chwili potrawą antyrakową, ale dobrze ją przyrządzic np z rana , po to aby mieć spokuj z garami przez cały dzień.Pożywna i smaczna.
Skład:
1 l wywaru miesnego/KK poz.132/
150 ml białego barszczu/żurku/
6 jaj
4 zółtka
10 dkg kielbasy wiejskiej
10 dkg wędz. boczku
20 dkg ziemniaków/2/
5 dkg smalcu
czosnek
sól. pieprz, majeranek

Najpierw ugotować w łupince ziemniaki, w drugim garnku 6 jaj.Do garnka z rosolem/wywarem/, dodać barszcz, pokrojone na ćwiartki jajka, duże kawałki kielbasy i boczek oraz obrane z łupin i pokrojone na osiem częsci ziemniaki,czosnek. Dodać smalec/lepiej wytopioną słoninę-mamy zawsze/. Zagotować.Po chwili, gdy zupa nieco przestygnie, zaprawić ją żółtkami roztrzepanymi z małą ilością przegotowanej wody.Dodać sol,pieprz oraz roztarty majeranek.
NIE GOTOWAĆ !!!!!/bo,żółtka sie zetną-żle to wygląda/
Całosc to B.108,5 T.228,9 W.41,2
1:2,1:0,4
Ponieważ w naszej zamrażarce zawsze gości rosół-wywar, więc sprawa jest o wiele prostsza.Można /choć nie polecam/wykonać to na bazie rosołków Knoor np.Wtedy ZAWSZE danie traci na wartościach odżywczych , otrzymujemy w zamian nieco chemii.Strzeżonego Pan Bóg strzeże, w każdym przypadku -tu tez!!!