Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

MASŁO SZCZYPIORKOWE


Przejeżdzając po trasie , zatrzymalismy sie na moment w pewnej miejscowości , w ktorej to były chucznie obchodzone dożynki A.D.2007.
Tam tez przez przepadek natrafilem na degustacje regionalnych potraw , z masłem włącznie.
Bardzo mi zasmakowało. Udało mi sie równiez pozyskać jego recepturę.Od tamtej pory tylko takie masło/typowo wiejskie/ gości w naszej kuchni.
A robi sie go tak:
Pół kg masla uciera sie z pęczkiem drobnego i drobno posiekanego szczypiorku oraz dwóch ząbków czosnku roztartego ze szczyptą soli.
Dobrze wyrobione i uformowane w osełkę służy dobrze, ale niezbyt długo.

Ps.PRAWDZIWE masło krojone po wyjęciu z lodówki powinno sie kruszyć.Wtajemniczeni wiedzą,że jest bardziej uwodornione i wiedzą co to znaczy.