Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

Polska pierogiem stoi - najlepiej optymalnym-

 Przechodząc na D.O.kilka lat temu w pewnym momencie zatęskniliśmy za pierogami,w ogólnym tego słowa znaczeniu.W końcu jest to nasza tradycją.Kombinując w różny sposób uzyskaliśmy w miarę niezły sposób na tą potrawę.Oczywiście podzieliliśmy sie z Państwem tym wynalazkiem ponieważ był on drukowany w miesięczniku OPTYMALNI.
Skład ciasta:
7 żółtek
10 dkg mąki
"kropla" wody
Wyrobić tradycyjnie ciasto.Porcja ta zawiera B.32,0 g T.51,3 W.73,6
W/w wartości należy podzielić przez ilość pierogów/nam wyszło 25/
Farsz np. na ruskie
25 dkg ziemniaków
25 dkg sera białego tłustego
10 dkg cebuli
15 dkg smalcu
sól,pieprz do smaku
W/w porcja posiada B.50,5 T.174,9 W.56,o
I , j/w-należy to również podzielić na ilość pierogów /u nas równo 25 szt/
Oczywiście nie będę się rozpisywał o technice wykonania--w końcu to nasza potrawa.
Przy 25 szt -jeden pierożk posiada B3,3 T.9,0 W.5,2
Po dwuletniej przerwie bezpierogowej potrafiłem zjeść na raz aż 6 szt,ale długoletnia żarłoczność dała w tym momencie upust i w przeciągu następnych kilkunastu min,dołożylem jeszcze 3.Póżniej żałowałem.
Dla porównania podam tylko,żę w/w wcześniej musiałem spałaszować min 15 i tak za chwilę byłem głodny.
Oczywiście z w/w ciasta żona robi wszystkie inne pierogi na które przygotuje jej odpowiedni farsz.
Robimy z niego również makaron,ktory po ugotowaniu mrozimy w porcje/15 dkg na 2 osoby/,a po ugotowaniu wychodzi go--60 dkg, co nietrudno wyliczyć ,żę 10 dkg to B.5,3 T.8,6 W.12,2
W takim też przypadku nasza chętka np. na zupe pomidorową z makaronym jest załatwiona w 10 min.