Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PIECZARKI z pieczarkami

Skład
500 g dużych pieczarek,
100g masła,
1 cytryna
3 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz

Pieczarki umyć. Oddzielić kapelusze od nóżek. Kapelusze grzybów nacierać przepołowioną cytryną, aż zbieleją. Nóżki i dwa kapelusze drobno posiekać, skropić sokiem. z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Posiekane pieczarki smażyć na maśle przez pięć minut do odparowania wody. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do grzybów. Kapelusze pieczarek na faszerować przygotowanym nadzieniem i zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać z grzankami.
Stosunek B-T-W
1 : 5,8 : 1,0