Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

GOŁĄBKI

/pominałem/

Skoro rozpocząłem temat z kaszą jaglaną j.w.zakończę również tym tematem.Bogatszy o kilkutygodniowe doświadczenia pragne się z nimi i z Państwem podzielić.
Otóż jak zaznaczyłem wcześniej produkt ten z uwagi na dużą zawartość krzemu/chyba o to chodzi/zalecany jest w szczególności kobietom w okresie MENOPAUZY.
Tak też poradziłem jednej z naszych klientek/nie optymalnej/,aby w tym okresie spożywała codziennie 5-10 dkg kaszy/suchej/,przygotowanej w sposoby jakie potrafi.Mnie najlepiej smakuje okraszona wytopionym boczkiem-powiedziałem.
W sobotę żona spotkała się z tą Panią na mieście i rozmowie nie było końca.Okazało sie bowiem,że nasza poczciwa kasza w tym przypadku działa.Najbardziej dokuczały tej pani uderzenia gorąca,które po tygodniu zmniejszyły sie do jednego-dziennie/chyba zostanie opty powiedziała małżonka/
skład:
30 dkg kaszy jaglanej/suchej/
1 kg wędzonego podgardla/tzw.surowe wędzone/
0,5 kg wędzonego surowego boczku
0,5 kg 'dobroci' kolagenowych/skórki,powięzi/
2 jaja
5 żółtek
30 dkg cebuli
1,5 kg liści z włoskiej kapusty
sól,pieprz-czarny,ziołowy,ziele mielone,ew. gałka

Nie będę zabierał Państwu czasu w wykonaniu tego dania,ponieważ każda Pani-Pan wie jak to się robi..
Po zakończeniu gołąbkowania należy poporcjować i zamrozić.
10 dkg B.5,7 T.19,2 W.4,6
1:3,4 :0,8
I jeszcze jedno-NIE RADZE ZJEŚĆ WIĘCEJ NIŻ DWA !!!!!!
o czym w sobote przekonaliśmy się