Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KASZA JAGLANA

Otóż ostatnio dość często mówi się o równowadze zasadowo-kwasowej.Nie jest to bez znaczenia w każdym przypadku żywieniowym.Ostatnio wpadł mi w rece artykuł o walorach naszej rodzimej KASZY JAGLANEJ.
Podano w nim,że ma wyjątkowe właściwości zasadotwórcze/spr. w tab. iżiż -zgadza sie!--Chociaż raz !?
Oprócz tego autorka podała ,że jest to WYJĄTKOWY produkt pod wzgledem zawartości KRZEMU.A,że dodatkowo smakuje i jest tańszy w przygotowaniu nikogo nie należy przekonywac.Kasza ta była wyjątkowo polecana kobietom w okresie menopauzy.
Od tamtej pory tradycyjnego ziemniaka zastąpiliśmy właśnie tą kaszą-jest taniej i lepiej/samopoczucie/.
Otóż 12 dkg kaszy gotujemy/w 'pierzynce'/-dzielimy na 4 porcje i z żoną mamy to na dwa dni-oczywiście do obiadu,zamiast ziemniaka.
10 dkg suchej kaszy ma 68,4 weglowodanów-więc nie trudno sobie zbilansować daną ilość- w naszym przypadku na każdy obiad przypada 20,4 W.
Ponieważ gotujemy wtedy co drugi dzień /krótko,szybko.oszczednie,czysto/-jesteśmy tym bardziej zadowoleni.