Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SCHAB W CIEŚCIE

/po latach/
Naprawdę długo to trwało zanim nabyłem porcję schabu. Co prawda namówił mnie do tego sam sprzedawca , mrugając okiem , że się nie zawiodę. Póżniej dowiedziałem się , że tym razem dysponował wieprzowinką rasy złotnickiej.
Rzeczywiście , smak i zapach znakomity - przypomniał młodość.
Żona zrobiła to tak:
Skład:
1 kg schabu b/k
5 jaj
5 dkg mąki
15 dkg smalcu
sól

Schab został podzielony na 10 porcji delikatnie rozbitych dłonią. Z reszty powstało ciasto naleśnikowe , w którym kąpano mięso i smażono na złoty kolor.
BTW w jednym to: 24,5/27,3/3,7
1:1,1:0,2
Do tego 2 młode ziemniaczki kąpane w tłuszczu i młoda kapustka , która przypomniała stare tradycyjne polskie danie. Nawet w proporcjach wyszło , prawie znakomicie.