Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ROLADKI SCHABOWE


Jak sięgam pamięcią , nie pomnę kiedy ostatnio kupowałem schab. Chyba , a raczej napewno , przed optymalną przygodą , która nigdy się nie skończy.
Tym razem jednak , to bratu "umarła" świńka i dostało mi się , m.in. nieco schabu/1kg/.
Z tradycyjnych schabowych wyrośliśmy już dawno i jakoś tradycja ta nas nie mierzi.
Postanowiłem zatem , że będzie to coś jak zwykle nietypowego.
Potrzeba więc:
1 kg schabu
60 dkg s.boczku
30 dkg sera gouda
2 jaja
5 dkg smalcu
20-30 dkg kiszonych ogórków
sól,pieprz,inne w/g uznania

Schab pokroić na 10 plastrów. Rozbić lekko podstawą dłoni.
Boczek zmielić , dodać jaja i przyprawy. Wymieszać. Ser kupić w plastrach/10szt-3 dkg każdy/.
Na rozbity schab nakładać mielone/ok 5 dkg/, następnie plaster sera i podłużną część ogórka. Zwinąć w roladkę. Brzegi zakleić mielonym.
Kłaść na wysmarowaną smalcem brytfankę łączeniem do spodu. Podlać nieco wodą.
Piec ok. 40 min w temp 200 stC - polewając wytworzonym sosem.
Podawać z ziemniaczkami mojej Lady/przepis wyżej/
Jedna roladka posiada
34,5 Białka , oraz 52,8 Tłuszczu. \"W\" w tym przypadku się nie liczy.
1:1,5